Τι είναι το DisplayPort™ μέσω Alt Mode?

Λίγη ιστορία: Το 2014 παρουσιάστηκε η πρώτη λειτουργία USB-C Alt, DisplayPort Alt Mode. Αντιστοιχίζοντας ξανά τις ακίδες των δεδομένων υψηλής ταχύτητας USB-C από δεδομένα USB σε δεδομένα DisplayPort, κατέστη δυνατή η χρήση μιας θύρας USB-C ως έξοδος βίντεο DisplayPort και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η ανάμειξη των δύο για τη λήψη σήματος USB 3.x και σήματος DisplayPort μέσω του ίδιου καλωδίου. Ως αποτέλεσμα της κυκλοφορίας του DisplayPort Alt Mode, ο αριθμός των συσκευών με έξοδο βίντεο έχει εκτιναχθεί και ειδικά στους φορητούς υπολογιστές, αυτή έχει γίνει η προτιμώμενη λειτουργία για την οδήγηση εξόδων βίντεο όταν ένας φορητός υπολογιστής δεν διαθέτει ειδική θύρα HDMI.

USB-C και DisplayPort
Το πρωτόκολλο DisplayPort, το οποίο είχε μια μοναδική υποδοχή, τώρα μεταφέρεται μέσω της υποδοχής USB-C. Η υποδοχή Type-C παρέχει τεχνολογία DisplayPort μέσω εναλλακτικής λειτουργίας (Alt Mode).

Με το USB-C λαμβάνετε:
- Ρυθμοί μεταφοράς δεδομένων USB 3.1 Gen2 40 Gbps
- USB Power Delivery 2.0 – Έως 100 W αμφίδρομης παροχής ισχύος
- DisplayPort Alternate Mode (DP Alt Mode) με υποστήριξη DP 1.4
Παρόλο που το USB-C μπορεί να υποστηρίξει όλες αυτές τις λειτουργίες, δεν παρέχονται όλες συνεχώς. Οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν τις προδιαγραφές των συσκευών τους για να κατανοήσουν τα υποστηριζόμενα πρωτόκολλα.

What is DisplayPort™ over Alt Mode?

Τι είναι το Alt Mode?

Η Alt Mode είναι ένας όρος που θα συναντήσετε συχνά κατά τη διερεύνηση του USB-C.
Η λειτουργία Alt είναι μια λειτουργική επέκταση του USB-C που επιτρέπει στη σύνδεση USB να μεταφέρει σήματα εκτός USB. Οι λειτουργίες Alt είναι προαιρετικές δυνατότητες που είναι μοναδικές για την υποδοχή USB-C ή τη θύρα που επιτρέπουν τη μετάδοση τεχνολογιών, όπως το DisplayPort και το Thunderbolt 3. Το να γνωρίζετε ποιες συσκευές και θύρες υποστηρίζουν τις διάφορες λειτουργίες Alt μπορεί να προκαλεί σύγχυση και, μερικές φορές, απογοητευτικό.

DisplayPort μέσω Alt Mode
Η λειτουργία DisplayPort Alt Mode (DP Alt Mode) επιτρέπει σε έναν υπολογιστή εξοπλισμένο με USB-C να συνδέεται απευθείας σε μια οθόνη ή οθόνη. Η οθόνη θα πρέπει να έχει μια θύρα USB-C για να πραγματοποιήσετε αυτήν τη σύνδεση. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε φορητό υπολογιστή εξοπλισμένο με USB-C με οθόνες που διαθέτουν πιο παραδοσιακές θύρες βίντεο, όπως VGA, DVI, HDMI και DisplayPort, αλλά θα χρειαστεί να προμηθευτείτε έναν προσαρμογέα βίντεο USB-C.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν χρησιμοποιήσω το DisplayPort μέσω Alt Mode;
- Επιβεβαιώστε ότι η θύρα USB-C του υπολογιστή σας υποστηρίζει τη λειτουργία DP Alt
- Διαβάστε τις τεχνικές προδιαγραφές στον προσαρμογέα βίντεο USB-C για να βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζει τις αναλύσεις και τους ρυθμούς ανανέωσης που θέλετε
- Εάν ενδιαφέρεστε για προσαρμογέα βίντεο USB-C MST ή σταθμό σύνδεσης φορητού υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι η κάρτα γραφικών σας υποστηρίζει επίσης MST

Τι να ελέγξετε: DisplayPort™ μέσω Alt Mode.

Καταρχάς!
- Ελέγχετε πάντα τις προδιαγραφές των συσκευών που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Έτσι το Laptop, το PC ή άλλη συσκευή πηγής.
- Ελέγξτε επίσης τις προδιαγραφές των καλωδίων σύνδεσης και των προσαρμογέων που χρησιμοποιείτε (επίσης εάν υπάρχουν Uni- ή Bidirectional).
- Ελέγξτε τις προδιαγραφές της απαιτούμενης συσκευής εξόδου.
- Βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζουν το USB C μέσω Alt Mode!

Πώς να ελέγξετε: Έκδοση/Τύπος της θύρας USB C.

Πώς μοιάζει η θύρα USB C;

Η θύρα USB C είναι μια οβάλ θύρα. Η θύρα είναι επίσης μικρότερη από ένα USB A. Επιπλέον, η σύνδεση USB C είναι συμμετρική. Για παράδειγμα, μπορείτε να εισάγετε ένα βύσμα USB C σε μια θύρα USB C με 2 τρόπους.

 
How To Check: The Usb C Port Version/Type.

 

Τι τύπο θύρας USB C διαθέτει ο φορητός υπολογιστής μου με Windows?

Δίπλα στις θύρες ενός φορητού υπολογιστή με Windows υπάρχουν σύμβολα / λογότυπα, τα οποία υποδεικνύουν τι μπορείτε να κάνετε με τη θύρα.

 • Υπάρχει σύμβολο ενός κεραυνού (Thunderbolt 3) δίπλα στη θύρα USB C; Μπορείτε να φορτίσετε μέσω αυτής της θύρας και να περάσετε ένα σήμα βίντεο και έτσι να συνδέσετε μια οθόνη. Αυτή η θύρα υποστηρίζει τη λειτουργία DisplayPort alt.
 • Υπάρχει σύμβολο D (DisplayPort) δίπλα στη θύρα USB-C; Μπορείτε να περάσετε ένα σήμα βίντεο μέσω αυτής της θύρας και έτσι να συνδέσετε μια οθόνη. Αυτή η θύρα υποστηρίζει τη λειτουργία DisplayPort alt.
 • Υπάρχει σύμβολο μπαταρίας δίπλα στη θύρα USB C; Μπορείτε να φορτίσετε το φορητό υπολογιστή σας μέσω αυτής της θύρας. Αυτή η θύρα δεν υποστηρίζει τη λειτουργία DisplayPort alt.

What type of USB C port does my Windows laptop have?

 

USB C θύρα σε υπολογιστές Apple Mac

Τι τύπο θύρας USB C έχει το MacBook μου; Με το MacBook, δεν υπάρχει λογότυπο ή σύμβολο δίπλα στην θύρα.

 
Τι τύπο USB C έχω στο Apple Mac μου
Λειτουργία USB C Model MacBookΣήμα Video / Υποστήριξη  DisplayPort με alt modeΦόρτιση
MacBook Pro 2016-2019ΝΑΙΝΑΙ
MacBook Pro 2015ΟΧΙΟΧΙ
MacBook Air 2018-2019ΝΑΙΝΑΙ
MacBook Air 2015-201ΟΧΙΟΧΙ 
MacBook 12 inch 2015-2017ΝΑΙΝΑΙ
Ελέγξτε τις τελευταίες προδιαγραφές στο apple.com*
*Όλες οι επωνυμίες και τα εμπορικά σήματα ανήκουν στους αντίστοιχους κατόχους τους.
 
Μάθε περισσότερα για τις θύρες MacBook, ακολουθώντας τα εξής βήματα:
 • Εκκινήστε το MacBook.
 • Στην επιφάνεια εργασίας επάνω αριστερά, μεταβείτε στο λογότυπο της Apple και κάντε κλικ σε αυτό. Κάντε κλικ στο "Σχετικά με αυτό το Mac".
 • Ελέγξτε ποιο μοντέλο / έτος εισαγωγής έχετε.
 • Χρησιμοποιήστε το παραπάνω διάγραμμα για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε με τον τύπο USB C στο MacBook και αν η θύρα υποστηρίζει τη λειτουργία DisplayPort alt.
 • Δείτε επίσης την ιστοσελίδα της www.apple.com για όλα τα νέα μοντέλα.
 
USB C port Apple Mac

Τι γίνεται με: Ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης και υλικολογισμικού (Firmware)?

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη σύνδεση. Ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης και/ή υλικολογισμικού. Έτσι θα έχετε την πλέον καλύτερη ανάλυση οθόνης και αυξημένη ταχύτητα δεδομένων.

 • Συνιστάται να ενημερώσετε το πρόγραμμα οδήγησης ή το υλικολογισμικό της συσκευής σας για να διορθώσετε προβλήματα της συσκευής και να επωφεληθείτε από βελτιώσεις που δεν είναι διαθέσιμες σε προηγούμενες εκδόσεις.
 • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι διαδικασίες ενημέρωσης και υλικολογισμικού ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή της συσκευής σας και το λειτουργικό της σύστημα (ΛΣ) εκτός συσκευής. Δείτε τα αρχεία READ-ME και τις οδηγίες εγκατάστασης πριν από την εκτέλεση.
 • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης των συσκευών σας για να μάθετε πού και πώς μπορείτε να βρείτε την τρέχουσα έκδοση συστήματος/υλικολογισμικού των συσκευών σας.

Τεχνικές λεπτομέρειες DisplayPort™ μέσω USB C

Το DisplayPort™ αξιοποιεί τη λειτουργική επέκταση εναλλακτικής λειτουργίας της διεπαφής USB Type-C και μοιράζεται παρόμοια ηλεκτρικά χαρακτηριστικά με το USB 3.1, επιτρέποντας τη χρήση κοινών στοιχείων συστήματος.

 • Βίντεο, SuperSpeed ​​USB και τροφοδοσία, όλα σε μία υποδοχή
  4K @60Hz 24-bit χρώμα (χωρίς συμπίεση) με ταυτόχρονη USB 3.1
 • Υποστήριξη οθόνης 5K (5120 x 2880) χωρίς συμπίεση με ταυτόχρονη USB 2.0
 • Υποστήριξη για χρωματικό χώρο BT.2020, HDR και HDCP 2.2
 • Υποστήριξη οθόνης 8K x 4K με χρήση δομής pixel 4:2:0 (καλή) ή συμπίεσης ροής οθόνης VESA (καλύτερη)
 • Υποστήριξη πολυκαναλικού ήχου υψηλής ποιότητας
 • Συμβατό προς τα πίσω με VGA, DVI και HDMI 2.0 με CEC χρησιμοποιώντας προσαρμογείς βυσμάτων ή καλώδια προσαρμογείς
 • Επεκτάσιμη δομή δεδομένων που βασίζεται σε πακέτα

* Πηγή στοιχείων: Club 3D