Τι είναι η τεχνολογία Thunderbolt;

Οι χρήστες ήθελαν εδώ και καιρό, οι φορητοί υπολογιστές τους, να έχουν την ίδια απόδοση με το σταθερό υπολογιστή τους, στο γραφείο ή στο σπίτι. Το Thunderbolt αναπτύχθηκε για να δημιουργεί νέες εμπειρίες χρήστη υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τα ταχύτερα δεδομένα και το μεγαλύτερο εύρος ζώνης βίντεο που είναι διαθέσιμο και την παροχή ρεύματος, μέσω ενός μόνο καλωδίου. Το Thunderbolt επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται σε δύο οθόνες που υποστηρίζουν συνδέσεις mini DisplayPort ή DisplayPort. Οι προσαρμογείς μπορούν επίσης να επιτρέπουν συνδέσεις HDMI, DVI και VGA.

Τα Thunderbolt 1 και 2 χρησιμοποιούν την ίδια υποδοχή με το MiniDisplayPort και το Thunderbolt 3 χρησιμοποιεί USB Type C.

Λειτουργίες σύνδεσης Thunderbolt 3: Το Thunderbolt 3 ανιχνεύει δυναμικά τις δυνατότητες των καλωδίων και των συσκευών που είναι συνδεδεμένα. Μπορούν να εντοπιστούν και να ενεργοποιηθούν διάφορες λειτουργίες, με τρόπο που είναι γενικά εύκολος.

Λειτουργία USB μόνο: Εάν είναι συνδεδεμένη μια συσκευή USB, ενεργοποιείται ένας ελεγκτής USB Host μέσα στο σύστημα Thunderbolt 3 Enabled και το Thunderbolt 3 silicon PHY οδηγεί σήματα USB (2.0 , 3.0 ή 3.1 ) στη θύρα USB C. Σε αυτήν τη λειτουργία, η θύρα thunderbolt 3 συμπεριφέρεται ακριβώς όπως μια τυπική υποδοχή USB 3 3.1.

Λειτουργία DisplayPort μόνο: Εάν είναι συνδεδεμένη οθόνη ή προσαρμογέας DisplayPort, το σύστημα με δυνατότητα Thunderbolt 3 θα το ανιχνεύσει και θα αλλάξει τις ακίδες που οδηγούν την υποδοχή USB C στην εναλλακτική λειτουργία DisplayPort (Alt Mode). Στη συνέχεια, το Thunderbolt 3 θα λειτουργήσει ως δρομολογητής για να στείλει ακατέργαστη κίνηση DisplayPort από τη k;arta γραφικών εντός του συστήματος μέσω των ακροδεκτών σύνδεσης USB C και να περάσει αυτή τη σύνδεση DisplayPort απευθείας στην οθόνη ή τον προσαρμογέα.
Σε αυτήν τη λειτουργία, μια θύρα USB C με δυνατότητα Thunderbolt 3 θα υποστηρίζει μια μοναδική σύνδεση τεσσάρων καναλιών (4 x5,4 Gbps ή HBR2) του DisplayPort. Αυτοί οι τέσσερις σύνδεσμοι διασχίζουν τα δύο ζεύγη καλωδίων υψηλής ταχύτητας στην υποδοχή USB-C και στο καλώδιο. Αυτό το είδος σύνδεσης DisplayPort μπορεί να υποστηρίξει μια ενιαία, ασυμπίεστη προβολή με ανάλυση 4K στα 60 Hz.

Μικτή λειτουργία DisplayPort και USB: Σε αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας, ένα από τα ζεύγη σημάτων ακροδεκτών σύνδεσης υψηλής ταχύτητας θα είναι δεσμευμένο στο DisplayPort (τώρα δύο κανάλια στα 5,4 Gbps) και μία στο USB 3.1. Αυτό επιτρέπει τη βασική συνδεσιμότητα για δεδομένα και συσκευές προβολής, όπως σταθμοί σύνδεσης ή dongles δεδομένων και οθόνης. Με δύο κανάλια DisplayPort, μπορούν να επιτευχθούν αναλύσεις 1.2a σε Quad HD (QHD) ή 2560x1600 στα 60 Hz.

Λειτουργία Thunderbolt 3. Εάν ένα καλώδιο και μια συσκευή που υποστηρίζει Thunderbolt είναι συνδεδεμένα, το Thunderbolt ενεργοποιεί τη λειτουργία υψηλότερης δυνατότητάς του και συνδέει δύο αμφίδρομες συνδέσεις στα 10, 20 ή στα 40 Gbps. Επιπλέον, για να γεμίσει αυτόν τον σύνδεσμο Thunderbolt, το πυρίτιο εξάγει και δρομολογεί έως και τέσσερα κανάλια PCI Express Gen 3 (4 x 8 Gbps ) και έως δύο (τέσσερις κανάλια) πλήρεις συνδέσεις DisplayPort έξω, μέσω του καλωδίου Thunderbolt και της υποδοχής στη συσκευή (s) προσαρτημένο downstream, από το σύστημα υποδοχής.

Λειτουργία δικτύωσης Thunderbolt. Μια πρόσθετη ισχυρή δυνατότητα του Thunderbolt επιτρέπει τη σύνδεση με έναν ή περισσότερους κεντρικούς υπολογιστές, απευθείας (ή σε ξεχωριστά άκρα μιας αλυσίδας Thunderbolt) μέσω του Thunderbolt. Σε αυτήν την περίπτωση, το Thunderbolt διαθέτει λογισμικό που δημιουργεί μια σύνδεση δικτύωσης IP μεταξύ αυτών των συστημάτων.
Αυτή η λειτουργία δικτύωσης επιτρέπει στη διεπαφή Thunderbolt να λειτουργεί ως εικονικός προσαρμογέας Ethernet και να μεταφέρει κίνηση μέσω της διεπαφής PCI Express που διαθέτει το πυρίτιο Thunderbolt σε κάθε κεντρικό σύστημα.

Παροχή ρεύματος και φόρτιση: Σε καθεμία από τις λειτουργίες που αναφέρονται στο παρόν, το σύστημα Thunderbolt 3 (αν έχει σχεδιαστεί για να το υποστηρίζει ο κατασκευαστής του συστήματος) μπορεί επίσης να ζητήσει να φορτίσει μέσω της υποδοχής από μια συσκευή ή προσαρμογέα που έχει σχεδιαστεί για την παροχή ισχύος στο σύστημα έως και 100 W μέσω του USB PD

Προσδιορισμός: Με αυτόν τον τρόπο η υποδοχή USB C με δυνατότητα Thunderbolt 3 μπορεί να υποστηρίξει φόρτιση, προβολή, δεδομένα ή και τα τρία ταυτόχρονα σε διάφορες διαμορφώσεις.

What is Thunderbolt Technology?

 

Τι είναι το Thunderbolt 3

Το Thunderbolt είναι μια εξελιγμένη τεχνολογία, με ένα απλό όραμα: το USB C που τα κάνει όλα. Το Thunderbolt 3 είναι η μοναδική υποδοχή που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες συνδεσιμότητας σας. Συνδεθείτε σε μια βάση σύνδεσης και αναπτύξτε τα περιφερειακά σας παλαιού τύπου. Καλώδιο απευθείας σε μια οθόνη ή δύο. Συνδεθείτε σε μία (ή σειρά) αποκλειστικής συσκευής Thunderbolt υψηλής απόδοσης.

Thunderbolt™3 Μία θύρα τα κάνει όλα
Μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά και πολλά άλλα με ένα μόνο βύσμα μέσω του οποίου μπορείτε επίσης να φορτίσετε το σύστημά σας. Το Thunderbolt 3 βασίζεται στη νέα αναστρέψιμη υποδοχή USB C και ενσωματώνει την πιο πρόσφατη τεχνολογία USB 3.1 για να προσφέρει υψηλή απόδοση και συμβατότητα με το υπάρχον πρότυπο.

Πώς λειτουργεί το Thunderbolt 3;
Ουσιαστικά, το Thunderbolt είναι μια αρχιτεκτονική σήραγγας που έχει σχεδιαστεί για να παίρνει μερικά υποκείμενα πρωτόκολλα και να τα συνδυάζει σε μια ενιαία διεπαφή. Με αυτόν τον τρόπο, η συνολική ταχύτητα και η απόδοση της σύνδεσης μπορούν να μοιραστούν μεταξύ των υποκείμενων χρήσεων αυτών των πρωτοκόλλων – είτε πρόκειται για δεδομένα, οθόνη ή κάτι άλλο.
Σε επίπεδο φυσικής διεπαφής, το πυρίτιο Thunderbolt 3 της Intel ενσωματώνεται σε μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά: Ένα επίπεδο φυσικής διεπαφής (PHY) που μπορεί να αλλάξει δυναμικά τον τρόπο λειτουργίας του είτε:
• USB 2.0, 3.0 και 3.1
• DisplayPort* 1.1 και 1.2a
• Thunderbolt στα 20 Gbps και 40 Gbps

Στη λειτουργία Thunderbolt, η θύρα Thunderbolt 3 έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει τουλάχιστον μία ή δύο (4 κανάλια) διεπαφή DisplayPort και έως και τέσσερις λωρίδες PCI Express Gen 3.

Απόδοση βίντεο
Το Thunderbolt Graphic μεταφορτώνει όλη τη βαρύτητα της αναπαραγωγής βίντεο HD και της απόδοσης 3D στη GPU της συσκευής σας. Εάν η απόδοση της GPU σας είναι καλή, μπορείτε να παίξετε παιχνίδια ακόμη και σε οθόνη 4K.
Το Thunderbolt Graphic παρέχει υποστήριξη για HDCP (αυτή είναι μια μορφή Προστασίας Περιεχομένου) που θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τις αγαπημένες σας ταινίες.

Για χρήστες της Apple: Οι ρυθμίσεις οθόνης της Apple θα αποκρύψουν την ανάλυση, επομένως κρατήστε πατημένο το κουμπί επιλογής στη διεπαφή ανάλυσης οθόνης της Apple και στη συνέχεια, κάντε κλικ στη θέση ζουμ της διεπαφής ανάλυσης για να εμφανιστεί η κρυφή ανάλυση. Στη συνέχεια ελέγξτε την πραγματική ανάλυση.

Ανακαλύψτε την Αληθινή Λεπτομέρεια
Το 4K γνωστό και ως Ultra High Definition (UHD) προσφέρει τέσσερις φορές περισσότερες λεπτομέρειες από το Full HD 1080p, δηλαδή οκτώ εκατομμύρια pixel σε σύγκριση με δύο εκατομμύρια pixel, φέρνοντας μεγαλύτερη ευκρίνεια εικόνας, λεπτές λεπτομέρειες και μεγαλύτερη υφή.

 
What is Thunderbolt 3

 

Επεξήγηση συμβόλων στους ακροδέκτες USB-C

Symbols on USB-C Plugs

 

Παρουσιάζουμε το Thunderbolt 4

Η Intel αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες τον Ιούλιο του 2020 σχετικά με το Thunderbolt™ 4, την επόμενη γενιά της καθολικής λύσης καλωδιακής συνδεσιμότητας της, που παρέχει ελάχιστα αυξημένες απαιτήσεις απόδοσης, διευρυμένες δυνατότητες και συμμόρφωση με τις προδιαγραφές USB4.
Για πρώτη φορά, το Thunderbolt 4 θα προσφέρει σταθμούς με έως και τέσσερις θύρες Thunderbolt και καλώδια γενικής χρήσης μήκους έως και 2 μέτρων. Οι επερχόμενοι επεξεργαστές φορητών υπολογιστών της Intel, με την κωδική ονομασία «Tiger Lake», θα είναι οι πρώτοι που θα ενσωματώσουν το Thunderbolt 4.

Το Thunderbolt παρέχει στους καταναλωτές ένα κορυφαίο πρότυπο συνδεσιμότητας σε μια σειρά συσκευών, συμβάλλοντας στην προώθηση των υπολογιστικών εμπειριών και υλοποιώντας την υπόσχεση του USB-C με απλότητα, απόδοση και αξιοπιστία. Η άφιξη του Thunderbolt 4 υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Intel προωθεί το οικοσύστημα των υπολογιστών προς πραγματικά καθολικές λύσεις συνδεσιμότητας.

Γιατί έχει σημασία?
Τα προϊόντα Thunderbolt προσφέρουν ένα συνεπές, κορυφαίο σύνολο δυνατοτήτων για τη σύνδεση υπολογιστών με δεδομένα, βίντεο και τροφοδοσία με την απλότητα μιας μόνο θύρας USB Type-C.

Συνδεθείτε σε ισχυρές βάσεις σύνδεσης Thunderbolt, οθόνες, γρήγορη αποθήκευση ή οποιοδήποτε αξεσουάρ USB για έναν σταθμό εργασίας χωρίς ακαταστασία.

 
Introducing Thunderbolt 4

 

Συνδεσιμότητα Thunderbolt 4

Τι προσφέρει;
Το Thunderbolt 4 βασίζεται στην καινοτομία του Thunderbolt 3 για μια πραγματικά καθολική εμπειρία καλωδιακής συνδεσιμότητας. Το Thunderbolt 4 παρέχει πάντα ταχύτητες 40 Gbps και δεδομένα, βίντεο και ισχύ μέσω μιας μόνο σύνδεσης. Είναι η πιο ολοκληρωμένη προδιαγραφή Thunderbolt με συμμόρφωση με το ευρύτερο σύνολο προδιαγραφών βιομηχανικών προτύπων – συμπεριλαμβανομένων των USB4, DisplayPort και PCI Express (PCIe) – και είναι πλήρως συμβατό με προηγούμενες γενιές προϊόντων Thunderbolt και USB.

Οι απαιτήσεις πιστοποίησης Thunderbolt 4 περιλαμβάνουν:
• Διπλασιάστε τις ελάχιστες απαιτήσεις βίντεο και δεδομένων του Thunderbolt 3.
- Βίντεο: Υποστήριξη για δύο οθόνες 4K ή μία οθόνη 8K.
- Δεδομένα: PCIe στα 32 Gbps για ταχύτητες αποθήκευσης έως 3.000 MBps.
• Υποστήριξη για σταθμούς εργασίας με έως και τέσσερις θύρες Thunderbolt 4.
• Φόρτιση υπολογιστή σε τουλάχιστον μία θύρα υπολογιστή .
• Αφυπνίστε τον υπολογιστή σας από κατάσταση αναστολής λειτουργίας αγγίζοντας το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι όταν είναι συνδεδεμένος σε βάση σύνδεσης Thunderbolt.
• Απαιτείται προστασία άμεσης πρόσβασης στη μνήμη (DMA) που βασίζεται σε Intel VT-d που βοηθά στην αποτροπή φυσικών επιθέσεων DMA.

Thunderbolt 4 Connectivity
* Πηγή στοιχείων: Club 3D