Τι είναι το Frame Rate και τι το Refresh Rate;

Ο ίδιος ο όρος Ρυθμός καρέ (Frame Rate) αναφέρεται στον αριθμό των μεμονωμένων καρέ ή εικόνων που εμφανίζονται ανά δευτερόλεπτο σε μια ταινία, σε οθόνη τηλεόρασης ή οθόνη υπολογιστή. Ο πολύ χαμηλός ρυθμός καρέ οδηγεί είτε σε θόλωση κίνησης είτε σε τρεμούλιασμα κίνησης. Ο ρυθμός καρέ ονομάζεται επίσης καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps). Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον ρόλο των fps. Τα πρότυπα fps για τηλεοράσεις είναι 30 fps σύμφωνα με το NTSC και 25 fps σύμφωνα με το PAL.
Οι υψηλοί ρυθμοί καρέ είναι ο σταθερός στόχος για τους λάτρεις και ουσιαστικά το περιεχόμενο 4K εκτιμάται στα 40 - 60 fps. Όσο πιο ισχυρή η CPU ή η GPU σας, τόσο περισσότερα καρέ μπορούν να παράγουν ανά δευτερόλεπτο.

Ο ρυθμός ανανέωσης (Refresh Rate) μετριέται σε συχνότητα (Hz) που είναι ο αριθμός των φορών ανά δευτερόλεπτο που η οθόνη σας μπορεί να σχεδιάσει ξανά την οθόνη σας. Ένας ρυθμός ανανέωσης 60 Hz σημαίνει ότι η οθόνη σας μπορεί να σχεδιάσει ξανά ολόκληρη την οθόνη 60 φορές σε ένα δευτερόλεπτο. Με άλλα λόγια, τα fps τροφοδοτούνται από την CPU/GPU σας και ο ρυθμός ανανέωσης μετράται από την υποστήριξη της οθόνης σας.

Διαθέσιμες μορφές: Οι οθόνες διαφέρουν μεταξύ τους κυρίως με βάση την πυκνότητα των pixel που υποστηρίζουν. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της οθόνης, εάν το pixel παραμείνει σε αυτήν την πυκνότητα, θα είναι η ίδια οθόνη.

Η υψηλή ευκρίνεια (HD): είναι η πιο οικεία μορφή, καθώς έχει γίνει το πρότυπο για την εμπειρία παρακολούθησης τηλεόρασης σε νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Οποιαδήποτε εικόνα βίντεο με ανάλυση 1280x720 pixel και λόγο διαστάσεων 16:9 ορίζεται ως HD.

Full High Definition (Full HD): αυτό είναι το υψηλότερο βήμα του HD και ορίζεται από την υποστήριξη 1920x1280 pixel. Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν αναβαθμίσει τις τηλεοράσεις και τις οθόνες τους σε 720p/1080p για να βλέπουν πιο καθαρές και πιο ζωντανές εικόνες.

Το Quad High Definition ή 2K (QHD): προσφέρει πιο λεπτομερή προβολή, έχοντας τετραπλάσια κάθετη ανάλυση από το τυπικό 720p HD έως 2560x1440 pixel.

Η μορφή Ultra High Definition (UHD) ή 4K προσφέρει ό,τι θεωρείται η καλύτερη εμπειρία θέασης. Το 4K αναφέρεται σε οριζόντια ανάλυση περίπου 4.000 pixel. Οι οθόνες 4K έχουν ανάλυση 3840x2160 σε αναλογία διαστάσεων 16:9 που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την ανάλυση Full HD των 1080p. Το 5K είναι ο διάδοχος του 4K και αντικατοπτρίζει αναλύσεις έως και 5120x2880 και 14 εκατομμύρια pixel. Σε σύγκριση με το 4K, το 5K προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, λιγότερη pixilation και επιπλέον χώρο για την προβολή περισσότερων παραθύρων και εγγράφων του προγράμματος περιήγησης ταυτόχρονα.

To Full Ultra High Definition (FUHD) ή 8K προσφέρει ανάλυση 7680x4320 pixel.

Το Quad Ultra High Definition (QUHD) ή 10K είναι ανάλυση οθόνης 15360x8640 pixel.

Τι είναι το DSC;

Το Display Stream Compression (DSC) εισήχθη από την Video Electronics Standard Association (VESA). Το DSC επιτρέπει την οπτική συμπίεση χωρίς απώλειες μεταξύ του επεξεργαστή εφαρμογών και του υποσυστήματος οθόνης μέσα σε συσκευές UHD (υπερυψηλής ευκρίνειας), όπως κινητά τηλέφωνα, tablet και τηλεοράσεις. Οπτικά χωρίς απώλειες σημαίνει ότι δεν υπάρχει αντιληπτή διαφορά στην ποιότητα της εικόνας ή του βίντεο ενώ είναι ενεργή η συμπίεση.
Ένας σημαντικός παράγοντας στις οθόνες βίντεο είναι ο αριθμός των χρωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν. Ο κόσμος μας προσφέρει άπειρη ποσότητα διαφορετικών αποχρώσεων, ενώ ο εξοπλισμός βίντεο είναι αναγκαστικά περιορισμένος στον αριθμό των χρωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν, το οποίο είναι γνωστό ως Βάθος χρώματος. Το βάθος χρώματος μετρά τον αριθμό των bit δεδομένων που μπορούν να αντιστοιχιστούν για την παραγωγή διαφορετικών χρωματικών αποχρώσεων, όσο περισσότερα bit τόσο περισσότερα χρώματα μπορούν να εμφανιστούν.
 
What is Frame Rate and what is Refresh Rate?

Τι είναι το HDR ?

Οι οθόνες υψηλού δυναμικού εύρους (HDR) μπορούν να αναπαράγουν πιο ρεαλιστικές εικόνες με:

• Υψηλή φωτεινότητα -> Ευρύτερη γκάμα χρωμάτων
• Μεγάλη αντίθεση -> Υψηλότερος ρυθμός ανανέωσης

Υπάρχουν επί του παρόντος δύο σχετικές μορφές HDR, το ανοιχτό HDR10 και το Dolby Vision, ενώ η βιομηχανία εκπομπής εργάζεται σε ένα τρίτο. Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των δύο είναι ότι το HDR10 βασίζεται σε στατικά μεταδεδομένα ενώ το Dolby Vision υποστηρίζει δυναμικά μεταδεδομένα.

What is HDR ?

Club 3D Solutions για DVI-D HDCP

Ο απλός τρόπος για να αποκτήσετε τον σωστό προσαρμογέα με: HDCP-ON ή OFF

Τι είναι το HDCP; Το οπτικοακουστικό περιεχόμενο διαδίδεται όλο και περισσότερο σε ψηφιακή μορφή στον Ιστό, καθώς και σε φυσικά μέσα. Ως αποτέλεσμα, οι πάροχοι περιεχομένου χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες προστασίας περιεχομένου για να αποτρέψουν τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση.

Η προστασία ψηφιακού περιεχομένου υψηλού εύρους ζώνης (HDCP) προστατεύει το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας διανομής, κρυπτογραφώντας το περιεχόμενο που μεταδίδεται μέσω ψηφιακών διεπαφών από αποκωδικοποιητές, συσκευές αναπαραγωγής DVD, προσωπικούς υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών, για την εμφάνιση συσκευών όπως τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας. Η βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης υιοθέτησε γρήγορα το HDCP για τη διεπαφή πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας (HDMI).

Τα συστήματα που προστατεύονται με HDCP μπορεί να περιλαμβάνουν τρεις τύπους συσκευών: πηγές, κυκλώματα και επαναλήπτες. Το HDCP προστατεύει τα δεδομένα καθώς μεταδίδονται μεταξύ καθεμιάς από αυτές τις συσκευές όταν συνδέονται μέσω HDMI ή άλλων ψηφιακών διεπαφών που προστατεύονται με HDCP. Οι εκδόσεις HDCP κυμαίνονται από 1.0 έως 2.2. Οι εκδόσεις HDCP 2.2 δεν είναι συμβατές με τις παλαιότερες εκδόσεις,  λόγω κινδύνων και κενών ασφάλειας. Γενικά, όλο το ψηφιακό premium 4K περιεχόμενο που κυκλοφόρησε μετά το 2015 κρυπτογραφείτε με HDCP έκδοση 2.2. Εάν αναμένετε αναπαραγωγή μέσω του συστήματός σας, των διεπαφών οθόνης και του εξοπλισμού διαχείρισης σήματος, θα πρέπει να συμμορφώνονται με την έκδοση 2.2 σε κάθε διεπαφή.

Αναλύσεις Docking και Video splitters

Οι οθόνες διαφέρουν μεταξύ τους κυρίως με βάση την πυκνότητα των pixel που υποστηρίζουν. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της οθόνης, εάν τα pixel παραμένουν στην ίδια πυκνότητα, θα είναι η ίδια οθόνη.

Η υψηλής ευκρίνειας (HD) είναι η πιο οικεία μορφή, καθώς έχει γίνει το πρότυπο για την εμπειρία παρακολούθησης τηλεόρασης σε νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Οποιαδήποτε εικόνα βίντεο με ανάλυση 1280x720 pixel και αναλογία διαστάσεων 16:9 ορίζεται ως HD.

Full High Definition (Full HD) αυτό είναι το υψηλότερο βήμα του HD και ορίζεται από την υποστήριξη 1920x1280 pixel. Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν αναβαθμίσει τις τηλεοράσεις και τις οθόνες τους σε 720p/1080p για να βλέπουν πιο καθαρές και πιο ζωντανές εικόνες.

Το Quad High Definition ή 2K (QHD) προσφέρει πιο λεπτομερή προβολή, έχοντας τετραπλάσια κάθετη ανάλυση από το τυπικό 720p HD σε 2560x1440 pixel.

Η μορφή Ultra High Definition (UHD) ή 4K προσφέρει αυτό που θεωρείται ως η καλύτερη εμπειρία προβολής. Το 4K αναφέρεται σε οριζόντια ανάλυση περίπου 4.000 pixel. Οι οθόνες 4K έχουν ανάλυση 3840x2160 σε αναλογία διαστάσεων 16:9 που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την ανάλυση Full HD των 1080p.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ

DISPLAY RESOLUTIONS’ COMPARISON

* Πηγή στοιχείων: Club 3D