Τι είναι το DisplayPort?

Το 2003, μια ομάδα κορυφαίων εταιρειών στον τομέα των υπολογιστών, της γραφικής και των ημιαγωγών συνεργάστηκε για να σχεδιάσει ένα νέο πρότυπο ψηφιακής διεπαφής εμφάνισης που θα ανταποκρίνεται στις μελλοντικές απαιτήσεις της διεπαφής και θα μειώνει το κόστος και την πολυπλοκότητα των οθονών. Ο στόχος ήταν να αναπτυχθεί μια ανοικτή προδιαγραφή που βασίζεται σε αδειοδοτούμενη και επεκτάσιμη διεπαφή, κατάλληλη τόσο για εξωτερικές οθόνες ως εξωτερική διασύνδεση, όσο και για εσωτερικές διασυνδέσεις εμφανίσεων, και να είναι έτοιμη για εφαρμογή σε προϊόντα από το 2006.

Αυτή η ομάδα ήταν η αφετηρία του Συνδέσμου Τυποποίησης Ηλεκτρονικής Εικόνας (VESA), μια διεθνής μη κερδοσκοπική εταιρεία που υποστηρίζει και καθορίζει πρότυπα διεπαφών για την βιομηχανία των υπολογιστών, των σταθμών εργασίας και της καταναλωτικής ηλεκτρονικής.

Η νέα διεπαφή θα αντικαταστήσει την ψηφιακή διεπαφή οπτικής εικόνας (DVI) που χρησιμοποιείται μεταξύ του υπολογιστή και μιας εξωτερικής οθόνης. Αυτή η διεπαφή δεν μπορούσε να ενημερωθεί και είχε φυσικά, λειτουργικά και οικονομικά περιορισμένες δυνατότητες που περιορίζουν την καταλληλότητά της για μελλοντικές ανάγκες. Η προδιαγραφή DisplayPort καθορίζει μια υψηλής ευρυζωνικότητας, διπλής κατεύθυνσης διασύνδεση, που επιτρέπει μια κοινή προσέγγιση διεπαφής για τη σύνδεση εσωτερικών και εξωτερικών οθονών. Η διεπαφή DisplayPort διαθέτει επιλογή για ήχο.

Αυτό το πρότυπο παρέχει μια ανοικτή και επεκτάσιμη προδιαγραφή που ικανοποιεί τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της βιομηχανίας των υπολογιστών χωρίς τους περιορισμούς που συνδέονται με τις άλλες τεχνολογίες διεπαφής.What is DisplayPort?

Εκδόσεις DisplayPort

Η πρώτη γενιά του DisplayPort παρείχε ακατέργαστο εύρος ζώνης άνω των 10,8 Gbps, το οποίο καμία άλλη διεπαφή οθόνης δεν μπορούσε να το κάνει. Το DisplayPort υποστήριζε επίσης πολύ μακριά μη ενεργά καλώδια,  προαιρετικά σχέδια κλειδώματος για συνδέσμους. Επιπλέον, με το DisplayPort μπορεί να ενεργοποιηθεί ο χρονισμός του φάσματος εξάπλωσης για μείωση του EMI και οι συσκευές όπως οι GPU μπορούν να λειτουργούν σε διπλή λειτουργία.
Το τελευταίο είναι πολύτιμο γιατί επιτρέπει στην ίδια υποδοχή να μεταφέρει σήματα TMDS στις εξόδους υποστήριξης DVI και HDMI χρησιμοποιώντας φθηνούς προσαρμογείς αλλαγής στάθμης.

Οι ρυθμοί σύνδεσης δεδομένων του DisplayPort 1.1 είναι σταθεροί είτε στα 1,62 Gbps ανά κανάλι είτε στα 2,7 Gbps ανά κανάλι, ανεξάρτητα από το χρονισμό της συνδεδεμένης συσκευής οθόνης. Αυτός ο σχεδιασμός απαιτεί μόνο μια πηγή ρολογιού αναφοράς (single reference clock source) για να οδηγεί τόσες ροές DisplayPort όσες υπάρχουν αγωγοί εμφάνισης στη GPU.

Αντίθετα, το DVI και το HDMI απαιτούν μια αποκλειστική πηγή ρολογιού ανά χρονισμό οθόνης. Αυτή η μοναδική δυνατότητα DisplayPort επιτρέπει τον πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό πολλαπλών οθονών και συμπληρώνει την τεχνολογία πολλαπλών οθονών AMD Eyefinity. Στις αρχές του 2010, η προδιαγραφή DisplayPort 1.2 επιβεβαιώθηκε από την VESA, αυτή η νέα αναθεώρηση του προτύπου προσθέτει υποστήριξη για νέες και συναρπαστικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου του ήχου υψηλής ταχύτητας bit ακόμη υψηλότερου εύρους ζώνης από 10,8 Gbps έως 21,6 Gbps και δυνατότητες πολλαπλής ροής.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2014 εγκρίθηκε το DisplayPort 1.3 το οποίο αύξησε το εύρος ζώνης στα 32,4 Gbps με τη νέα λειτουργία HBR3 που διαθέτει 8,1 Gbps ανά κανάλι από 5,4 Gbps με HBR2 στην έκδοση 1.2

Τον Μάρτιο του 2016 δημοσιεύτηκε το DisplayPort 1.4, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη λειτουργία HBR3, αλλά προσθέτει υποστήριξη για το Display Stream Compression 1.2 (DSC) και η επόμενη γενιά για το DisplayPort θα βελτιώσει τον ρυθμό σύνδεσης από 8,1 σε 10 Gbps, γεγονός που θα αυξήσει το συνολικό εύρος ζώνης από 32,4 σε 40 Gbps.

DisplayPort Versions

 

Η έκδοση 2.0

Το DisplayPort 2.0, το οποίο εισήχθη τον Ιούνιο του 2019, παρέχει μια αύξηση έως και 3 φορές στην απόδοση εύρους ζώνης δεδομένων σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση του DisplayPort, καθώς και νέες δυνατότητες για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις απόδοσης των οθονών. Αυτές περιλαμβάνουν αναλύσεις πέρα από το 8Κ, υψηλότερες ρυθμίσεις ανανέωσης και υποστήριξη υψηλής δυναμικής εύρους (HDR) σε υψηλότερες αναλύσεις, βελτιωμένη υποστήριξη για πολλαπλές διαμορφώσεις οθονών, καθώς και βελτιωμένη εμπειρία χρήστη με οθόνες επαυξημένης/εικονικής πραγματικότητας (AR/VR), συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης αναλύσεων VR 4Κ και άνω. Με την υψηλά αποδοτική κωδικοποίηση καναλιού 128b/132b που μοιράζεται με το USB4, το DisplayPort 2.0 παρέχει ένα μέγιστο φορτίο δεδομένων 77.37 Gbps σε τέσσερις διαύλους (έως 19.34 Gbps ανά διάδρομο) - υποστηρίζοντας υπερυψηλές ρυθμίσεις απόδοσης οθόνης, όπως μια οθόνη 8Κ (7680×4320) με ρυθμό ανανέωσης 60Hz με ανεπεξέργαστη ανάλυση 30 bpp 4:4:4 HDR και μια οθόνη 16Κ (15360×8640) 60Hz με ανάλυση 30 bpp 4:4:4 HDR με συμπίεση. Με την κυκλοφορία του DisplayPort Alt Mode 2.0, όλες αυτές οι υψηλής απόδοσης δυνατότητες βίντεο είναι τώρα διαθέσιμες στο οικοσύστημα USB.

 

DisplayPort, Mini DP και Thunderbolt κονέκτορες

 
DisplayPort, Mini DP and Thunderbolt Connectors

 

Μιλώντας για εκδόσεις, προδιαγραφές και χαρακτηριστικά.

Η πρώτη γενιά των εκδόσεων του DisplayPort™ ξεκίνησε το 2006 με την έκδοση 1.0, η οποία σχεδόν δεν χρησιμοποιήθηκε σε εμπορικά προϊόντα. Το τελευταίο πρότυπο του DisplayPort™ είναι η έκδοση 2.1. Παρέχει έως και 80 Gbps εύρος ζώνης για να καλύψει τις υψηλότερες απαιτήσεις των οθονών με ανάλυση έως και 16Κ.

Το πιο σημαντικό να παρατηρηθεί εδώ είναι το ακατέργαστο εύρος ζώνης. Οι τρέχουσες εκδόσεις του DisplayPort™ - 1.2, 1.3 και 1.4 - προσφέρουν έως και 32,4 Gbps εύρος ζώνης - ή 25,9 Gbps μετά τις αναλογίες - το οποίο είναι αρκετό για μια κανονική οθόνη 4Κ120Hz με 16,7 εκατομμύρια χρώματα (24-bit) ή έως και 98Hz για οθόνες με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρώματα (30-bit) (Οι αναλογίες αναφέρονται στην αποτελεσματικότητα κωδικοποίησης ή αποκωδικοποίησης της ροής δεδομένων χρησιμοποιώντας διάφορους αλγόριθμους).

Αυτή είναι μια εντυπωσιακή αύξηση στο ακατέργαστο εύρος ζώνης, σχεδόν 2,5 φορές περισσότερο από την έκδοση 1.3/1.4, αλλά εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για την επόμενη γενιά οθονών 8Κ ή ακόμη και τις νέες οθόνες 16Κ. Ως αποτέλεσμα, η ανάγκη για περισσότερο εύρος ζώνης διασύνδεσης οθόνης συνεχίζει να αυξάνεται.

 
 
Όταν εξετάζουμε πιο λεπτομερώς τις βελτιώσεις της έκδοσης 2.0, εισήχθη ένα πιο αποδοτικό σχήμα κωδικοποίησης, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο υπερβολικός κωδικοποιητικός φόρτος. Ως αποτέλεσμα, το αποτελεσματικό εύρος ζώνης του προτύπου 2.0 θα φτάνει τα 77,4 Gbps, που είναι σχεδόν το πλήρες διαθέσιμο εύρος ζώνης!
 
 

To DisplayPort 2.0 δια μέσου: Thunderbolt 3, UHBR, etc.

Καταβυθίζοντας λίγο πιο βαθιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της φυσικής στρώσης του DisplayPort™ 2.0. Η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εξωτερικών διεπαφών υψηλής εύρους ζώνης γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και ακριβή με κάθε γενιά. Ταυτόχρονα, το φυσικό DisplayPort δεν σχεδιάστηκε αρχικά για να κλιμακωθεί στο επίπεδο της ζώνης ζώνης που θα αντιμετωπίζει το DisplayPort 2.0.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας ενδιαφέρων συμβιβασμός και το σημαντικό, αφού  παρέχει μεγαλύτερο εύρος ζώνης (bandwith) διατηρώντας παράλληλα την συμβατότητα με τα υπάρχοντα προϊόντα DisplayPort. Το ίδιο το DisplayPort παραμένει μέσω συνδέσεων USB-C (μέσω της λειτουργίας DP alt) και είναι μαζί οι δύο επίσημες θύρες για το νέο πρότυπο DisplayPort 2.0. Και επειδή γίνεται αυτό, ο αριθμός των ακίδων και οι αντίστοιχες λωρίδες υψηλής ταχύτητας παραμένουν αμετάβλητες, με το DisplayPort να λειτουργεί μέσω 4 λωρίδων. Τελικά, το πρότυπο DisplayPort 2.0 διατηρεί επίσης την "packet-based approach" προσέγγιση επικοινωνίας της τεχνολογίας, που σημαίνει ότι τα δεδομένα εικόνας συνεχίζουν να αποστέλλονται ως πακέτα μέσω μιας σταθερής ευρυζωνικής επικοινωνίας, αντί για προσεγγίσεις επίκεντρες στα εικονοστοιχεία και στον ρολόι των εικονοστοιχείων.

 
 

Τι άλλαξε λοιπόν για να ενεργοποιηθεί το DisplayPort 2.0?

Ενώ το ίδιο το DisplayPort παραμένει, η υπόλοιπη φυσική στρώση έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου αντικατασταθεί... με το Thunderbolt 3.

 
Αντί ν'  ανακαλύψει ξανά τον τροχό, για το DisplayPort 2.0 η VESA αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την υπάρχουσα τεχνολογία Thunderbolt 3 της Intel, η οποία ήδη προσφέρει τα επιθυμητά ρυθμάτων μετάδοσης δεδομένων που αναζητούσε η VESA. Ενώ αρχικά η τεχνολογίας ήταν ιδιοκτησία και πατέντα της Intel, στις αρχές του 2019 η Intel απελευθέρωσε την τεχνολογία αυτή για ευρύτερη χρήση στη βιομηχανία ως πρότυπο, χωρίς απαίτηση πνευματικών δικαιωμάτων.
Αυτό επέτρεψε σε τρίτους κατασκευαστές να δημιουργήσουν όχι μόνο καθαρά συσκευές Thunderbolt 3, αλλά επίσης επέτρεψε την αναδιαμόρφωση της τεχνολογίας Thunderbolt 3 και για άλλα πρότυπα. Έτσι, ενώ το USB4 αποτελεί μια πιο άμεσο rebranding της τεχνολογίας Thunderbolt 3, το DisplayPort 2.0 την ακολουθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, δημιουργώντας ουσιαστικά μια μονής κατεύθυνσης σύνδεση Thunderbolt 3.
 

Τι γίνεται λοιπόν;

Το Thunderbolt 3 λειτουργεί αρκετά παρόμοια με το DisplayPort, με 4 λωρίδες υψηλής ταχύτητας σε κάθε λωρίδα που μεταφέρει πακέτα πληροφοριών στα 20 Gbps.  Ωστόσο, ενώ το TB3 είναι μια πραγματική αμφίδρομη, πλήρης αμφίδρομη σύνδεση με 2 λωρίδες εκχωρημένες για κάθε κατεύθυνση, το DisplayPort εστιάζει στην αποστολή μεγάλου όγκου δεδομένων προς μία μόνο κατεύθυνση: προς τα έξω. Ως αποτέλεσμα, το DisplayPort 2.0 αντιστρέφει τις δύο εισερχόμενες σε εξερχόμενες λωρίδες, επιτρέποντας στις τέσσερις συνολικά λωρίδες να συνδυαστούν σε μια ενιαία σύνδεση 80 Gbps.

 
Η μετάβαση στην τεχνολογία Thunderbolt 3 σημαίνει επίσης ότι το DisplayPort κληρονομεί το σχήμα κωδικοποίησης του Thunderbolt 3. Ενώ το DisplayPort 1.x πάντα χρησιμοποιούσε μια σχετικά αναποτελεσματική κωδικοποίηση 8/10b, που οδηγεί σε ένα πλεόνασμα της τάξης του 20%, το DisplayPort 2.0 θα προσφέρει κωδικοποίηση 128/132b, και 3% μόνο, πλεονάσματος. Αυτός είναι ο λόγος ο οποίος οι ζημιές του εύρους ζώνης για το DisplayPort 2.0 είναι κάτι περισσότερο από απλά τα κέρδη τους υψηλού εύρους ζώνης. Το πρότυπο όχι μόνο αποκτά περισσότερο εύρος ζώνης, αλλά το χρησιμοποιεί και με μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Ως εκ τούτου, στο υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων του, το DisplayPort 2.0 θα μπορεί να προσφέρει εύρος ζώνης 77,37 Gbps.
 
 

Τι γίνεται όμως με τα καλώδια;

Το Thunderbolt 3 απαιτεί ενεργά καλώδια με μετατροπείς στα άκρα κάθε καλωδίου για να λειτουργήσει σωστά, καθώς έχει φθάσει τα όρια των καλωδίων χαλκού. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του κόστους των καλωδίων Thunderbolt 3 σε σχέση με τα πιο οικονομικά καλώδια χαλκού που χρησιμοποιούνται για τα USB 3 και τα DisplayPort 1.x. Ακολουθώντας την προσέγγιση του Thunderbolt 3 για το νέο του πρότυπο, η VESA κληρονομεί επίσης τους περιορισμούς της τεχνολογίας των καλωδίων.

Όσον αφορά το θέμα των καλωδίων, η VESA δεν έχει δώσει μια οριστική απάντηση. Αντ' αυτού, επικεντρώνονται σε αυτό που μπορούν να κάνουν τώρα με παθητικά καλώδια, δηλαδή καλώδια που δεν απαιτούν επιπλέον μετατροπείς. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει τη συμβατότητα με τα υπάρχοντα καλώδια χαλκού και βοηθά να διατηρηθούν χαμηλότερα τα κόστη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι:

 
 

Το DisplayPort 2.0 εισάγει όχι μία, αλλά τρεις νέες ρυθμίσεις ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων: 10 Gbps ανά λωρίδα, 13,5 Gbps ανά λωρίδα και 20 Gbps ανά λωρίδα. Με την ονομασία Ultra High Bit Rate (UHBR), η VESA επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στα 10 Gbps ανά λωρίδα (UHBR 10) για αυτόνομες οθόνες, παρέχοντας ένα συνολικό εύρος ζώνης 40 Gbps.

Με το μισό ρυθμό μετάδοσης δεδομένων σε σύγκριση με το πλήρες DisplayPort 2.0 (και Thunderbolt 3), το UHBR 10 είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να λειτουργεί με παθητικά καλώδια από χαλκό, και τα καλώδια θα μπορούν να φτάσουν σε απόσταση 2-3 μέτρων χωρίς προβλήματα. Η VESA έχει προετοιμαστεί για αυτό εδώ και καιρό, και το UHBR 10 ευθυγραμμίζεται με το πρόγραμμα πιστοποίησης καλωδίων DisplayPort 8Κ που είχε ήδη εκκινηθεί από την εταιρεία. Τα πιστοποιημένα καλώδια 8Κ θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ακεραιότητας σήματος για το UHBR 10.

 
 
Το Forward Error Correction (FEC), το οποίο εισήχθη στο DisplayPort 1.4 ως μέρος του προτύπου Display Stream Compression (DSC), αποτελεί πλέον βασικό μέρος του DisplayPort 2.0. Έτσι, σε μια σύνδεση 2.0, το FEC θα χρησιμοποιείται ανά πάσα στιγμή, αντικατοπτρίζοντας την πρόκληση να κάνουμε αυτές τις διεπαφές υψηλής ταχύτητας να μεταδίδουν συνεχώς δεδομένα με τρόπο χωρίς σφάλματα.
 
 

Οι δυνατότητες του DisplayPort 2.0: Mandatory DSC, Branch Devices, & Panel Replay

Η υποστήριξη Display Stream Compression είναι πλέον υποχρεωτική για συσκευές με DisplayPort 2.0. Το DSC, που παρουσιάστηκε νωρίτερα, ως μέρος του DisplayPort 1.4 – και δεν κυκλοφόρησε εξ' ολοκλήρου, έως πριν από μερικά χρόνια – είναι το πρότυπο τγια συμπίεση εικόνας «χωρίς οπτικές απώλειες». Λειτουργώντας σε μικρές ομάδες εικονοστοιχείων, το DSC προσφέρει αναλογίες συμπίεσης περίπου 3:1, με στόχο τη συμπίεση εικόνων, αρκετή για την εξοικονόμηση ενέργειας και εύρους ζώνης χωρίς την εισαγωγή οπτικών τεχνουργημάτων και χωρίς την προσθήκη σημαντικού λανθάνοντος χρόνου.

Εν πάση περιπτώσει, ξεκινώντας από το DisplayPort 2.0, το DSC αποτελεί πλέον βασικό μέρος του προτύπου DisplayPort. Για να είμαστε σαφείς, οι συσκευές 2.0 δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν DSC – η προτίμηση είναι ξεκάθαρα στις μη συμπιεσμένες εικόνες όταν το επιτρέπει το εύρος ζώνης – ωστόσο οι συσκευές 2.0 πρέπει να μπορούν να κωδικοποιούν, να περνούν και να αποκωδικοποιούν συμπιεσμένα δεδομένα DSC. Αυτό, με την πάροδο του χρόνου, θα θέσει τις βάσεις για τους κατασκευαστές να αναπτύξουν και να κυκλοφορήσουν οθόνες που απαιτούν DSC (τουλάχιστον σε ορισμένες λειτουργίες), καθώς θα μπορούν να πουλούν οθόνες γνωρίζοντας ότι όλες οι συσκευές 2.0 μπορούν να τις οδηγήσουν.

 

Panel Replay

Μιλώντας για την απόδοση, το πρότυπο DisplayPort 2.0 εισάγει επίσης ένα άλλο προαιρετικό χαρακτηριστικό από τον προμηθευτή που επικεντρώνεται στην απόδοση ενέργειας, και αυτό είναι το Panel Replay. Προερχόμενο από προηγούμενες τεχνολογίες Panel Self Refresh που αποτελούν μέρος του ενσωματωμένου προτύπου DisplayPort, το Panel Replay είναι ένας μηχανισμός μερικής αυτόματης ενημέρωσης που επιτρέπει σε ένα σύστημα να μεταδίδει και να ενημερώνει μόνο το τμήμα μιας εικόνας που έχει αλλάξει από το προηγούμενο καρέ βίντεο. Όπως το PSR στο eDP, αυτή η δυνατότητα προορίζεται κυρίως για φορητούς υπολογιστές και άλλες κινητές συσκευές, όπου η κατανάλωση ενέργειας και ο αντίκτυπος που προκύπτει στους χρόνους λειτουργίας της μπαταρίας είναι σημαντικές ιδιότητες. Η μετάδοση λιγότερων δεδομένων μειώνει όχι μόνο την ποσότητα της ενέργειας που χρησιμοποιείται, αλλά μειώνει επίσης την ποσότητα της επεξεργασίας που απαιτείται σε έναν ελεγκτή οθόνης.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το DisplayPort 2.0 ενημερώνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι "συσκευές κλάδου" στο πρότυπο. Ουσιαστικά οι διαχωριστές σε μια εγκατάσταση μεταφοράς πολλαπλών ροών, το DisplayPort 1.x απαιτούσε η συσκευή διακλάδωσης να μπορεί να αποκωδικοποιεί μια ροή δυαδικών ψηφίων DisplayPort, κάτι που δεν είναι εύκολο κατόρθωμα με δεδομένα 20 Gbps+. Αντίθετα, για την έκδοση 2.0, οι συσκευές διακλάδωσης απλοποιούνται, μερικές δε ακόμα και από τώρα θα μπορούν απλώς να προωθήσουν δεδομένα αντί να χρειάζεται να τα αποκωδικοποιήσουν. Αυτό θα κάνει το MST (Multi Stream Transport) λίγο πιο εύκολο στην εφαρμογή συνολικά, καθώς οι συσκευές διακλάδωσης δεν θα χρειάζεται να είναι τόσο περίπλοκες.

Τελευταία το VESA Adaptive Sync είναι μια προαιρετική δυνατότητα για οθόνες κάτω από το DisplayPort 1.x και θα παραμείνει έτσι και στο DisplayPort 2.0. Έτσι, οι κατασκευαστές μπορούν να συνεχίσουν να το προσθέτουν ως χρήσιμο χαρακτηριστικό για τις οθόνες τους, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια να το καταστήσουν υποχρεωτικό.
Η τελευταία έκδοση του προτύπου DisplayPort είναι εύκολα η μεγαλύτερη ενημέρωση του προτύπου οθόνης υπολογιστή από τότε που κυκλοφόρησε το 2007. Αντικαθιστώντας το φυσικό επίπεδο DisplayPort με Thunderbolt 3, η VESA αύξησε σημαντικά το εύρος ζώνης του DisplayPort, θέτοντας τις βάσεις για οθόνες 8K και όχι μόνο.

 
 
Η πιο πρόσφατη προδιαγραφή DisplayPort παρέχει μεγαλύτερη συμβατότητα με USB Type-C και USB4. προσθέτει νέες δυνατότητες για πιο αποτελεσματική μεταφορά σημάτων προδιαγραφών DisplayPort μέσω USB4.
 
 

Εξέλιξη του εύρους ζώνης (Data Bandwidth) δεδομένων DisplayPortTM 

BEAVERTON, Ore. – 17 Οκτωβρίου 2022 – Η Ένωση Προτύπων ηλεκτρονικών βίντεο (VESA®) ανακοίνωσε σήμερα ότι κυκλοφόρησε το DisplayPort 2.1, την πιο πρόσφατη έκδοση της προδιαγραφής DisplayPort, η οποία είναι συμβατή και αντικαθιστά την προηγούμενη έκδοση του DisplayPort (DisplayPort 2.0). Η VESA συνεργάζεται στενά με εταιρείες-μέλη για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που υποστηρίζουν το DisplayPort 2.0 θα πληρούν πραγματικά τις νεότερες, πιο απαιτητικές προδιαγραφές DisplayPort 2.1. Λόγω αυτής της προσπάθειας, όλα τα προηγουμένως πιστοποιημένα προϊόντα DisplayPort 2.0, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων με δυνατότητα UHBR (Ultra-High Rate Bit) – είτε είναι GPU, τσιπ σταθμών σύνδεσης, βαθμωτά τσιπ παρακολούθησης, τσιπ επαναλήπτες PHY, όπως χρονομετρητές ή καλώδια DP40/DP80 (συμπεριλαμβανομένων τόσο παθητική όσο και ενεργή και με χρήση υποδοχών πλήρους μεγέθους DisplayPort, Mini DisplayPort ή USB Type-C) – έχουν ήδη πιστοποιηθεί για τις αυστηρότερες προδιαγραφές DisplayPort 2.1.

Μάθετε περισσότερα από την ιστοσελίδα της VESA:  http://www.vesa.org/

 

Το DisplayPort 2.1

Η κύρια αλλαγή στην έκδοση 2.1 είναι η καλύτερη κατανόηση των 2 υποστηριζόμενων διαφορετικών ταχυτήτων, DP40 και DP80. Το DisplayPort 2.1 ενημέρωσε επίσης τις προδιαγραφές καλωδίου DisplayPort για να παρέχει μεγαλύτερη στιβαρότητα και βελτιώσεις στις διαμορφώσεις καλωδίων πλήρους μεγέθους και Mini DisplayPort που επιτρέπουν βελτιωμένη συνδεσιμότητα και μεγαλύτερα μήκη καλωδίων (άνω των δύο μέτρων για τα καλώδια DP40 και άνω του ενός μέτρου για τα καλώδια DP80) χωρίς να μειώνεται το UHBR εκτέλεση. Τα καλώδια DP40 με πιστοποίηση VESA υποστηρίζουν ρυθμό σύνδεσης UHBR10 (10 Gbps), με τέσσερις λωρίδες, παρέχοντας μέγιστη απόδοση 40 Gbps, ενώ τα πιστοποιημένα VESA καλώδια DP80 υποστηρίζουν μέχρι τον ρυθμό σύνδεσης UHBR20 (20 Gbps), με τέσσερις λωρίδες, παρέχοντας μέγιστη απόδοση 80 Gbps.

Λόγω της υψηλότερης ταχύτητας (συχνότητες ανάγνωσης), η φυσική διάταξη των υποδοχών DisplayPort (τόσο το MiniDP όσο και το DP) έπρεπε να προσαρμοστεί για να αποφευχθεί η αλληλεπίδραση και το jitter. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν γίνει για να προσαρμόσουν την τρέχουσα διάταξη των ακροδεκτών και τη φυσική διάσταση και των δύο αυτών υποδοχών.

Η επίτευξη μιας ισχυρής οπτικής εμπειρίας του χρήστη από άκρο σε άκρο παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα για τις προδιαγραφές DisplayPort της VESA, είτε μέσω ενός εγγενούς καλωδίου DisplayPort, μέσω της λειτουργίας DisplayPort Alt (DisplayPort μέσω της υποδοχή USB Type-C) είτε μέσω της σύνδεσης USB4. Ως εκ τούτου, το DisplayPort 2.1 έχει ευθυγραμμιστεί με την προδιαγραφή USB Type-C καθώς και με την προδιαγραφή USB4 PHY για να διευκολύνει μια κοινή εξυπηρέτηση PHY τόσο του DisplayPort όσο και του USB4. Επιπλέον, το DisplayPort 2.1 έχει προσθέσει μια νέα δυνατότητα διαχείρισης εύρους ζώνης DisplayPort για να επιτρέψει τη σήραγγα DisplayPort να συνυπάρχει με άλλη κίνηση δεδομένων I/O πιο αποτελεσματικά μέσω της σύνδεσης USB4. Αυτή η αυξημένη απόδοση είναι πέρα ​​από την υποχρεωτική υποστήριξη για τον κωδικοποιητή συμπίεσης ροής οθόνης (DSC) "οπτικά χωρίς απώλειες" της VESA και τη δυνατότητα Panel Replay της VESA. Η υποστήριξη bitstream DSC μπορεί να μειώσει το εύρος ζώνης μεταφοράς DisplayPort πάνω από 67 τοις εκατό χωρίς οπτικά τεχνουργήματα, ενώ η δυνατότητα Panel Replay της VESA μπορεί να μειώσει το εύρος ζώνης μεταφοράς πακέτων διοχέτευσης σήραγγας DisplayPort πάνω από 99 τοις εκατό όταν πραγματοποιείται λειτουργία Panel Replay.

Οι προηγμένες δυνατότητες της διεπαφής βίντεο DisplayPort ενεργοποιούνται από τις πολύτιμες συνεισφορές περισσότερων από 300 εταιρειών-μελών της VESA από όλο το ηλεκτρονικό οικοσύστημα.

 

* Πηγή στοιχείων: Club 3D